Op een zonnige dag zal de wijk Mechelen-Noord (en ver daarbuiten) slagschaduw ondervinden. Concreet gaat het dan om het moment dat de zon ten opzichte van jouw woning of tuin achter de windturbine staat, en de zonnestralen ritmisch onderbroken worden.
Omwille van het vervelende karakter hiervan, is dit ook genormeerd in de Vlarem II regelgeving. Een locatie mag maximaal 30 minuten slagschaduw per dag en 8u slagschaduw per jaar ondervinden.
Arcadis, het studiebureau dat werkt in opdracht van Ecopower, heeft dit uiteraard ook meegenomen in de studie. Daarbij hebben ze deze kaart gepubliceerd:

Je ziet hier de wijk Mechelen-Noord en de te verwachten impact van slagschaduw. Zij hebben immers heel wat berekeningen gedaan, o.a. gebaseerd op informatie van het KMI voor wat betreft hoeveel zonneschijn er is geweest in deze regio gedurende de voorbije jaren. Dat brengt uiteraard met zich mee dat bovenstaande lijnen zijn berekend op basis van gemiddelden, dit is dus louter een simulatie.
- De blauwe lijn (de buitenste lijn) is de 4u-lijn. Iedereen die binnen deze zone woont, tot aan de groene lijn, zal gemiddeld tot 4u slagschaduw per jaar kunnen krijgen.
- De volgende lijnen zijn de 8u, 16u en 32u-lijnen. Naarmate je dus opschuift naar het midden van de figuur zal je steeds meer uren per jaar slagschaduw krijgen.
- Aangezien dit werd genormeerd naar 8u slagschaduw per locatie, per jaar, zal de turbine worden uitgerust met een systeem dat zelf berekent hoeveel slagschaduw een bepaalde locatie al heeft gekregen, in de loop van het jaar. Als dit de 8u/ jaar (of 30min/ dag) zou overschrijden, wordt de turbine tijdelijk stopgezet.
Onze bedenkingen daarbij?
- Er is geen transparantie i.v.m. hoeveel slagschaduw jouw locatie het voorbije jaar heeft gekregen. Je kan vragen stellen aan de milieuambtenaar, die dit kan opvragen bij Ecopower, wat vrij omslachtig is. Directe inzage in het logboek is niet voorzien.
- Er is geen 0-uren lijn (die de grens aangeeft vanaf waar er geen slagschaduw meer valt) opgenomen op de kaart. Dit is ook niet wettelijk vereist. Houd er dus rekening mee dat de gevolgen van slagschaduw tot ver buiten de blauwe lijn kunnen worden waargenomen.
- Sommige mensen zijn gevoelig aan het stroboscopische lichteffect dat dit met zich meebrengt. Een oplossing kan zijn om de (rol)luiken te sluiten, om dit effect niet te moeten waarnemen.
- Per woning is er 1 referentiepunt genomen, enkel de slagschaduw op dat referentiepunt wordt in rekening genomen en niet de slagschaduw op de rest van de gevel.
- Slagschaduw in de tuin wordt buiten beschouwing gelaten.